keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Asperger vs. persoonallisuushäiriöt

Huomioithan, että nämä ovat omia pohdintojani ja ajatuksiani.

Ensimmäinen askel näiden kahden erojen havainnointiin on ymmärrys siitä, ettei asperger/autismi ole sairaus vaan henkilön normaalitila. Asperger ja autismi kuvailee henkilön omaa persoona. Persoonallisuushäiriö kuvailee henkilön sairautta.

On myös hyvä ymmärtää mitä eroa on yleisesti hyväksyttävällä, jota myös normaaliksi kutsutaan, ja henkilön omalla normaalilla tilalla.

Erilaiset persoonallisuudenhäiriöt ovat syntyneet ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Ne ovat siis sairauksia, kuten muutkin mielenterveydenhäiriöt. Persoonallisuushäiriöt ovat häiriöitä, jotka ovat todella lujasti kiinni henkilön omassa persoonassa. Tämän takia katsotaan, että niistä on vaikeampi parantua kuin muista mielenterveydenhäiriöistä, kuten vaikkapa tyypillisestä masennuksesta.

Persoonallisuushäiriöistä on joissain tapauksissa kuitenkin mahdollista parantua. Henkilö, joka on autisminkirjoilla ei voi missään tapauksissa ''parantua'' autismista.

Persoonallisuushäiriöissä ihmisen toimintaa ohjaa jokin pelko, toisin kuin autisminkirjon henkilöllä toimintaa ohjailee hänen oma persoona, mielenkiinnonkohteet, ajattelutapa jne.

Tämän lisäksi eroja on se, että henkilö, joka on autisminkirjoilla voi sairastua persoonallisuushäiriöön. Mutta henkilö, jolla ei ole aspergeria/autismia ei voi sitä ''saada''. Henkilöitä jotka eivät kuulu autistinkirjonpiiriin kutsutaan neurotyypillisiksi.

Yhdeksi eroavaisuudeksi voi myös luetella sen, että eri persoonallisuushäiriöiden kriteerit ovat aina samat. Jos et täytä kriteereitä, ei sinulla ole häiriötä tai sinulla on jotain muuta. Autismin/aspergerin diagnoosin kriteerit eivät kuitenkaan ole samat ja paljon joustavammat, joka johtuu siitä, että jokainen autismikirjolainen on oikeasti aivan erilainen.


Ero on siis oikeastaan aika yksinkertainen.


Hankalaa näiden kahden erottamisesta tekee sen, että erilaiset persoonallisuushäiriöt ja asperger/autismi näyttäytyvät ulkopuolisen silmin hyvin saman tyyppisinä. Eli ''oireet'' voivat olla samanlaisia. Ero on kuitenkin todella selvä jos tarkastellaan henkilön motiiveja toimia.

Mutta me kun emme voi katsoa toisten aivoihin ja luetella tarkalleen miten henkilö tuntee ja kokee maailman.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki lapset eivät pidä huvipuistoista

Vaikka koin lapsena kouluarjen raskaana, koin silti, etten oikeastaan halunnut, että kesäloma tai muut lomat koskaan alkaisivat. Tai, että n...